İçindekiler
Felç Atakları Hakkında
Felç geçici ataklarla geleceğini adeta önceden haber veriyor. Bilhassa kas sisteminde meydana gelen kilitlenmeler felç için önceden bir uyarıcı niteliğinde olabilir. Peki, felç belirtileri nelerdir? İşte detaylar…
Geçici olarak ortaya çıkan iskemik ataklar, felç ile benzeri şekilde uyarıcı semptomlara sebep olur. Tıbben geçici iskemik ataklar olaraktan bilinen- minör ataklar, sonrasında kendi başına da ortaya çıkabilir.
Felç Belirtileri Nelerdir?
Sağlık kurumuna göre, “Geçici iskemik atakların sonrası için bir felç uyarısı olabildiğinden gelecekte felci önlenmesi açısından bir fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini “açıklıyor. Sağlık kurumuna göre, iskemik atakların çoğu felç öncesi hızla gerçekleşiyor. Sağlık kuruluşu Northwest Medicine tarafından yapılan açıklamalara göre;”Bu atakların birkaç dakikada olabileceği gibi bazılarının 24 saate kadar sürebileceği yönünde” Geçici iskemik inmenin, geliştiği sırada kişi konuşurken ya da başkalarını anlamakta zorluk çeker.
Diğer semptomlara gelince, çoğunlukla vücudun belli bir tarafında bu yüz, kol ya da bacakta uyuşma ve felç meydana gelmesi durumdur. Ayrıca bazı durumlarda tek ya da iki gözde körlük ya da çift görmeye ve denge veya koordinasyon kaybına sebep olabilir. Geçici iskemik atak semptomları geçici dahi olsa sonrasında gelebilecek büyük bir inme için uyarıcı bir işaret olabileceği düşünülerek bu tür durumlar mutlaka ciddiye alınmalıdır. Northwestern Medicine’nin bu açıklamalarına ek olarak: “Felç, inme ya da geçici iskemik ataklar sonrasında mutlaka acil tıbbi yardım alınmalı.
Geçici İskemik Atak Tedavisi
Geçici iskemik atak tedavisi: Geçici iskemik atağı geçiren kişileri günlük ya da uzun vadede ilaç kullanması gerekmektedir. Bu, tam bir felç ya da sonradan meydana gelebilecek atakları önlenmesi yönünde yardımcı olacaktır. Şüpheli bir geçici iskemik atak durumunda hastaya düşük dozlarda aspirin verilebilmektedir. Aspirin, platelet agregasyonunu engelleyici antiplatelet türünde bir ilaç olduğundan bu durumlarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Trombositler, ise kanın pıhtılaşmaya yardımcı olan kan hücrelerinden oluşmaktadır. Trombolitik (fibrinolitik) ilaçlar ise pıhtıyı eritmektedir. Antiplatelet ilaçlar, trombositlerin birbirine yapışmasını ve kan pıhtılaşması oluşturulmasını önleme yönünde oldukça etkili olmaktadır. Böylelikle damarlarda oluşacak birikme önlenerek ve felç riski azaltılmasına yardımcı olur.
İçeriğimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Kesin teşhis ve tedavi için doktorunuza başvurunuz…