Düzce Depremi

Düzce Depremi

Düzce Depremi Beklenen İstanbul Depremini Etkiliyor mu?

Düzce’de meydana gelen 6,0 büyüklüğündeki deprem, beklenen büyük İstanbul depremini de hatırlattı. Şimdi herkesin aklında aynı sorular var. Düzce depreminin İstanbul’u etkileyecek mi?  Düzce depreminin etkileri ve fay hattının özellikleri neler? Deprem uzmanlarının bu konulardaki öngörüleri neler? Deprem ve yer bilimi uzmanları tarafından yapılan açıklamalara göre 1999 yılında meydana gelen Düzce depreminin de bu fayla aynı hatta olduğudur. Peki,  23 Kasım saat 4.08 sularında Düzce’de meydana gelen bu depremin konumu ve genel özellikleri nelerdir? Daha önemlisi bu fay hattı ana parçanın neresinden geçiyor?  Deprem uzmanları tarafından yapılan açıklamalara göre Fay Zonu’nun ana parçaları Düzce’de meydana gelen depremin güneyinden geçiyor. Bu fay içerisinde İstanbul depremini etkileyen ana parçalar üzerinde bulunmuyor. İstanbul depreminin meydana geldiği Ana parçalar ise bu fay hattının kuzeyinden geçiyor.

Düzce Depremi Beklenen İstanbul Depremini Tetikler mi?

Deprem uzmanlarının ön görülerine göre Düzce depreminin beklenen Marmara Depremi ile ilişkilendirilemeyeceği ve bu depremin Kuzey Anadolu Fay Zonu içinde meydana gelen bir deprem olduğu yönünde. Yine aynı şekilde bu ön görülere göre bu fay parçaları zaman içerisinde aktif hale gelebileceği ve 5’in üzerinde orta büyüklükte depremler üretebileceği düşünülüyor.  Düzce depreminin sanıldığının aksine İstanbul depremini tetikleyici biz özelliği bulunmuyor.

Artçı Depremler Nasıl Değerlendirmelidir?

Düzce depreminin ardından artçılar depremler hala devam ediyor. Peki, bu artçı depremler ne zaman bitecek ve bu artçı depremler nasıl değerlendirmelidir? Deprem sonrası artçı depremlerin olması uzmanlara göre olumlu bir gelişme olduğu yönünde Bu aynı zamanda uzmanların depremin oluş dizgesinin karakterini analiz etmelerine olanak sağlıyor. Doğa olaylarında bu tür depremler için garanti verilmesi söz konusu olmasa da bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere, bu depremin ana deprem olduğu yönünde birleşiyor. Bu nedenle ana depremin takip eden bu süreçte artçıların olması ise olumlu bir süreç olarak görülüyor. Yine deprem uzmanlarının öngörülerine göre artçı depremler birkaç gün devam etse de zaman içerisinde sıklıkları ve büyüklükleri azalarak artçılar hafta sonuna doğru tamamıyla bitmiş olacak.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir