İçindekiler
Soğuk Algınlığı Nedir?
Soğuk algınlığı, diğer bir adıyla nazle ya da nazofarenjittir. Üst solunum yollarında meydana gelen viral bir enfeksiyondur. Her mevsim görülebilen bulaşıcı bir hastalık türüdür. Enfeksiyon süreci rahatsız edicide olsa çoğunlukla zararsızdır. Soğuk algınlığı birçok virüs türünden kaynaklanabilmektedir. Ani sıcaklık değişimlerinde mevsim geçişlerinde etkin olabilmektedir. Soğuk algınlığı belirtileri şunlardır; hapşırık öksürük, hafif ateş, burun akıntısı, kırıklık, gözlerde kızarma ve yaşarma gibi semptomlar gösterir. Soğuk algınlığı belirtilerinin nedeni, bağışıklık sisteminin enfeksiyona verdiği tepkimedir. Grip ile karıştırılsa da gribe ve nezleye göre daha hafif atlatılan bir rahatsızlıktır
Soğuk Algınlığı Neden Olur?
Soğuk algınlığına neden olan virüs türleri arasında en yaygın olanı rinovirüs adı verilen bir türüdür. Çoğunlukla insan vücuduna gözden veya ağızdan burundan girer. Hasta olan birin öksürmesi, veya hapşırmasıyla havadaki damlacıklar yolu ile yayılır.
Soğuk Algınlığı Kaç günde Geçer?
Soğuk algınlığı çoğunlukla 6 yaşından küçük çocuklarda görülür. Bununla beraber yılda iki ya da üç defa yetişkinler bu hastalığa yakalanabilir. Soğuk algınlığı kaç günde geçer? Bir hafta ya da 10 gün içinde soğuk algınlığı geçer. Sigara içen kişilerde bu semptomlar daha uzun sürebilir. Bu semptomların on gün içerisinde geçmemesi durumunda doktora başvurulmalıdır.
Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?
Soğuk algınlığı nasıl geçer? Virüslerinin yayılmasını önlemek için çeşitli önlemler alınmalıdır. Bu önlemler hijyen kurallarını içerir. Eller sıklıkla yıkanmalıdır. Elleri yıkarken sabun ya da el dezenfektanı kullanılmalıdır. Bireylerin kullandığı eşyalar dezenfekte edilmelidir. Çocukların eşyaları periyodik olarak dezenfekte edilmelidir. Soğuk algınlığı olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır. İyi beslenilmeli uyku düzenine dikkat edilmesi soğuk algınlığın daha hafif geçirmesine yardımcı olur.
Soğuk Algınlığı Tedavisi
Soğuk algınlığında doğrudan etkili bir tedavi türü yoktur. Antibiyotik kullanımının soğuk algınlığı virüsleri üzerinde bir faydası yoktur. Bu sebeple doktor tarafından tanı konulan bakteriyel bir enfeksiyon olmadıkça kullanılmamalıdır. Soğuk algınlığı tedavisi, hastalıkta görülen semptomların giderilmesine yöneliktir. Soğuk algınlığında kullanılan ilaç türleri vardır. Bilhassa ağrı kesiciler hafif ve reçetesiz olarak kullanılmaktadır. Hafif ağrı kesicilerin yan etkilerden kaçınmak için talimatlara uygulamalıdır.
İçeriğimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Kesin teşhis ve tedavi için doktorunuza başvurunuz…